Zelený zázrak z Japonska



Matcha čaj je špeciálny druh zeleného čaju v práškovej forme z Japonska. Iba veľmi malé percento japonských farmárov pozná tajomstvo jeho výroby. Čajové polia sa pár týždňov pred zberom zatienia plachtou, čím sa zvýši obsah chlorofylu v listoch, zvýši sa obsah aminokyselín a listy získavajú nádhernú zelenú farbu. Čerstvé listy sa po zbere sušia a pomelú na žulových kameňoch na ultra jemný zelený prášok. Na rozdiel od nápojov z iných druhov čaju, ktoré sa pripravujú lúhovaním, lístky čaju matcha sa konzumujú celé, čím je nápoj oveľa potentnejší.

matcha

Priaznivé účinky  
Matcha čaj obsahuje niekoľko násobne viac vitamínov a anitioxidantov ako iné čaje. Vysoký obsah polyfenolov chráni pred určitými typmi rakoviny, spomaľuje starnutie, zvyšuje spaľovanie tukových zásob a zároveň znižuje tvorbu nových tukových buniek. Urýchľuje metabolizmus až o 35-40%. Taktiež znižuje hladinu „zlého“ cholesterolu a krvný tlak. Tienením listov čajovníka počas poslednej fázy dozrievania sa zvyšuje obsah aminokyseliny L-Theanine, ktorý má napríklad veľmi priaznivý účinok na schopnosť sa lepšie  koncentrovať a sústrediť. Aj keď matcha obsahuje približne rovnaké množstvo kofeínu ako iné druhy čaju, práve vysoký obsah L-Theaninu  svojimi ukľudňujucími účinkami zjemňuje jeho stimulujúci účinok.

čaj

Príprava čaju
V Japonsku je príprava napoja z pomletých lístkov čaju matcha veľmi komplikovaná ceremónia so špeciálnymi šálkami, čajníkmi a miskami. Ale aj u nás doma si každý môže pripraviť tento napoj so všetkými jeho benefitmi. Dve až tri bambusové lyžičky (asi polovica čajovej lyžičky) matcha prášku sa zalejú horúcou ale nie vriacou vodou a v miske sa našľahá bambusovou metličkou alebo miešadlom na penu. Listy čaju nabobtnajú a nápoj trochu zhustne. Pije sa ihneď.

zelený čaj

A to nie je všetko.
Keďže čaj matcha je veľmi jemne mletý prášok, jeho použitie v kuchyni je takmer neobmedzené. Zmrzliny, zákusky, ovocné smoothy a latté budú nielen krásne zelene ale vďaka zloženiu aj plné vitamínov, antioxidantov a vlákniny.

Zelený zázrak z Japonska
Ohodnoťte příspěvek